Radosti a strasti s lokální výrobou

Jak na to koukám já a proč jsem se nakonec přece jen rozhodl vybudovat vlastní šicí dílnu tady u nás?

Přidáno
19. srpna 2021
Summer & Myles - Daniel Kužela
Autor
Daniel Kužela
 
 

Jak na to koukám já a proč jsem se nakonec přece jen rozhodl vybudovat vlastní šicí dílnu tady u nás?

Cesta ke svoboděDan s Innou na prohlídce při předání strojů. Srpen 2021

Co si budem, lokální výroba je jako zaklínadlo. Každou chvíli se nám stane, že se někdo rozplývá nad našimi tričky, mikčami, obdivuje barvy a motivy a po zjištění, že to není všechno ušité tady, se zatváří, jako bychom ho podvedli. A už je jedno, že jsme našli opravdu to nejlepší, co šlo, celá GOTS certifikace najednou ztrácí na důležitosti a hotovo. To je pohled od (některých) zákazníků. Profesionálové v oboru na vás naopak koukají jak na blázna, když přijdete s tím, že chcete vlastní výrobu. Navíc opravdu jen pro sebe. Vždyť to máte takový kousek do Polska! A teď to rozlouskněte :-)

Jak na to koukám já a proč jsem se nakonec přece jen rozhodl vybudovat vlastní šicí dílnu tady u nás?

Lokální výroba mi dává tvůrčí svobodu

Nejsem sice žádný renomovaný designer, ale mít ve své práci svobodu považuji za strašně zásadní. Nechci už vybírat z toho, co mi někdo nabídne, chci, aby produkt opravdu odpovídal mé představě. A abych ho mohl pružně měnit a přizpůsobovat. Tolikrát jste nám psali, jak máte rádi nějaký model, ale jak byste ocenili, kdyby tričko mělo třeba širší výstřih nebo štíhlejší siluetu a já s tím nemohl nic udělat a to mě mrzelo.

Orientace na detaily

Přiznám se, že detaily často řeším déle, než opravdu velké věci. Ale prostě mi na nich záleží. Chci materiály s certifikací GOTS, chci nitě z biobavlny, chci cedulky a nášivky z eko materiálů, chci krásné a udržitelné balení, chci hezké pracovní prostředí pro sebe i ostatní... Nechci dělat kompromisy.

Občas mi někdo řekne, že jsem jediný, kdo to ve finále ocení. A že to lidé vlastně nepoznají. Ale já prostě musím mít z věcí dobrý pocit. Stát si za nimi a vědět, že dávám to nejlepší, co v danou chvíli zvládnu.

A stejně věřím, že je to na finálním produktu znát a zákazník to ocení. Alespoň ten náš.

Komunita

Přestože jsem introvert, potřebuju kolem sebe lidi. Mám rád ten pocit, že jdeme společnou cestou a motivuje mě to o dost víc, než když nad něčím mám sedět sám. Tady se nám rodí úplně nová pracovní parta a pro mě je v tom spousta nových impulzů. Navíc jsem rád, když znám ty, kteří se na produktech podílejí. Je to úplně jiný pocit, než jen někam poslat proplatit fakturu.

Je to výzva

Přiznám se, že všechny ty skeptické pohledy mě možná víc nakoply, než odradily. Možná jsem je trošku ignoroval. Od malička nemám rád, když mi někdo říká, že něco nemůžu, protože to nejde. Opravdu věřím, že kde je vůle, tam je cesta. Věci možná vždycky nedopadnou, jak si je člověk namaluje, ale i když třeba zabloudíte, tak právě v ten moment můžete objevit novou cestu. Ano, je to strašně moc práce a víc nákladů, než jsem čekal. Nemáme tolik času, kolik by bylo ideální (ale existuje vůbec ideální množství čas na cokoliv?). Sehnat všechno, co potřebuju, v kvalitě, jakou požaduji a za cenu, co nás nepoloží, se taky občas jeví skoro nemožné. Ale o to je to vlastně kreativnější.

Držte nám palce, ať to všechno zvládneme. Pro ty, co nás chtějí podpořit, jsem na webu vytvořil speciální sekci s limitovanými nabídkami, kde vidíte, jak se nám daří dosahovat částky, kterou na rozjezd dílny potřebujeme. Máte kamarády nebo známé, kterým chybí širší nabídka opravdu udržitelné módy? Řekněte jim o nás, sdílejte nás na sociálních sítích. Vaše podpora je teď pro nás klíčová. Věřím, že společně to dáme.

Nech nám zde komentář

 

Zaujal tě tento článek?

Poděl se o něj s přáteli.


Nové články do tvého mailu

Budeme s tebou jako první sdílet nové články, informace o nových kolekcích,
exkluzivních slevách, ale i o tom, co se děje okolo Summer & Myles.

Vložením e-mailu souhlasíš s podmínkami ochrany osobních údajů
Daniel Kužela

Daniel Kužela

Zakladatel projektu

S touhou usilovat o změnu směrem k udržitelným cílům jsem před třemi lety založil organizaci El Grifo a její první projekt Tree Factory. Skrze udržitelnou a férovou módu, společensky prospěšné podnikání a ruční a osobní přístup k produktům a lidem teď malými kroky ke změně směřujeme, společne s vámi. Díky za to.

 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz