Neperte blbě

Koupili jste si oblečení z biobavlny? Pak určitě hlavně kvůli respektu k přírodě a k vlastnímu zdraví. Pěstování biobavlny je čisté a ekologické a díky tomu je i oblečení z ní daleko přívětivější k planetě i pokožce. Jenže tím to nekončí. Stejně jako je komplexní ekosystém, musí být komplexní i naše péče o něj. Takže pokud už máte doma biotriko, udělejte další krok za čistší život a neperte své triko v něčem toxickém.

Přidáno
19. července 2021
Summer & Myles - Daniel Kužela
Autor
Daniel Kužela
 
 

Koupili jste si oblečení z biobavlny? Pak určitě hlavně kvůli respektu k přírodě a k vlastnímu zdraví. Pěstování biobavlny je čisté a ekologické a díky tomu je i oblečení z ní daleko přívětivější k planetě i pokožce. Jenže tím to nekončí. Stejně jako je komplexní ekosystém, musí být komplexní i naše péče o něj. Takže pokud už máte doma biotriko, udělejte další krok za čistší život a neperte své triko v něčem toxickém.

Neperte blbě

Kůže sčítá rány

Když jde o praní, řešíme na prvním místě šetrný přístup k oblečení. Aby se nesrazilo, aby potisk dlouho vydržel, aby se triko nevytahalo… A často si už nevšimneme, že triko je sice krásně opečované rozjasňujícím pracím prostředkem a provoněné aviváží, ale naše pokožka kouká trochu smutně. Běžné prací prostředky a aviváže jsou totiž plné věcí, které byste na kůži rozhodně nechtěli, kdybyste se s nimi seznámili blíž. Proto je v případě kožních problémů revize pracích prostředků vždycky jedním z prvních kroků. A nejde jen o kůži, asi byste měli i zábrany je splachovat do vody. Pozitivní přínos biobavlny je pak úplně zbytečně umenšen tím, že si svět zasviníme někde jinde něčím jiným. Co s tím?

Začněte prát jinak

Prací prášky a hlavně prací gely, to už dávno nejsou jen detergenty, které rozpustí špínu. Ale to máte ještě optické zjasňovače barev, parfemaci, konzervanty, změkčovače vody, bělidla, stabilizátory…

Zapomeňte na “bílá bělejší, prádlo čistější” a zaměřte se na to, co si vlastně doopravdy kupujete.

Nic z toho není přátelské ani k pokožce, ani k přírodě. Jen to pomáhá vyprat naše prádlo snáz, levněji a rychleji. Ale vy jste si nekoupili biobavlnu, protože jste chtěli levné a snadné řešení, že ne?

První krůčky k ekopraní

Naučit se orientovat ve složení pracích prostředků je trochu vyšší dívčí. A to i v případě, že se jinak o složení produktů zajímáte. Na těchto produktech totiž nemusí být uvedené kompletní složení a navíc není nijak omezeno, jak moc “zeleně” je prací prostředek označen. Většina lidí tak po cestě za netoxickým praní prochází několika úrovněmi a zakotví tam, kde se cítí nejlíp. Na které jste zrovna vy?

  • Věřím nálepkám - chci prát ekologicky, tak vybírám prostředky označené jako “eko”, “nature” nebo jinak zelené. Přece musí být lepší než ty obyčejné.
  • Vím, co nechci - zjišťuji, že i v těch “zelených” produktech jsou často pěkně hnusné věci a agresivní alergeny. Čtu složení produktů a snažím se eliminovat alespoň ty nejhorší látky.
  • Chci opravdu zdravé praní - hledám skutečně přírodní a eko značky s transparentním složením a procesem výroby.
  • Co si člověk neudělá sám… - peru v tom nejjednodušším a nejméně toxickém - mýdlové vločky z přírodních mýdel, prášku z mýdlových ořechů nebo si doma vyrábím vlastní prací směsi.

Jak se pere v Netoxické domácnosti (www.netoxickadomacnost.cz)

S narozením dcery se Míša s Martinem rozhodli žít v netoxické domácnosti. Přáli si, aby se jejich dcera vyhnula problémům s ekzémy, kterým mají oba genetickou predispozici. Ze soukromého snažení se stalo brzy poslání a práce a na svět se vyloupl obchůdek Netoxická domácnost, kde najdete opravdu jen přísně prověřené a vyzkoušené produkty přátelské k pokožce i přírodě. A protože součástí péče o zdraví je i zdravé praní, zeptali jsme se Míši na pár tipů.

Proč je důležité netoxické praní? Nestačí, když si pořídím oblečení z biobavlny? Prací prášek se přece z oblečení vypláchne…?

Pořídit si oblečení z biobavlny je rozhodně skvělý první krok. Protože i když pereme ekologicky, chemikálie používané při výrobě textilu zanechávají v zakoupeném oblečení výraznou stopu. Od postřiků při pěstování bavlny začínaje, přes syntetické barvení a moření látek konče.

Vyprané oblečení na sobě máme až 24h denně, 7 dní v týdnu. Proto na tom, v čem perete, velmi záleží. Zbytky pracích prostředků v prádle většinou zůstávají a my si je s sebou nosíme všude, kam jdeme. Syntetické tenzidy vyrobené z ropy, optické rozjasňovače, bělidla na bázi chloru, syntetické - dráždivé konzervanty a to nejlepší na závěr, parfémy. Toto vše najdete pod jinými názvy v konvenčních pracích prostředcích. Citlivá či ekzematická pokožka na běžné prací prostředky může reagovat výskytem vyrážky či zhoršením již probíhajícího ekzému. Když půjdeme ještě dál, tyto látky působí na hormonální (reprodukční) soustavu, jsou potenciálními karcinogeny a jsou biologicky neodbouratelné.

Zůstávají v odpadních vodách, kam se voda z pračky vypouští. Takové prací prostředky nám sice vyčistí skvrny na tričku, ale zašpiní něco mnohem důležitějšího – naši planetu. A tu jak víme, máme jenom jednu. Běžné prací prostředky jsou biologicky neodbouratelné a jsou toxické pro naše životní prostředí – tedy i pro nás.

Netoxické praní (to znamená šetrné k nám i k přírodě bez kompromisů) nerovná se ekopraní. Jelikož je v něm zahrnut navíc právě i ten zdravotní aspekt člověka a ,,nejen“ ekologický dopad.

Co bys doporučila někomu, kdo chce s ekopraním začít, ale bojí se, že to bude moc složité?

Doporučila bych mu překonat svoje obavy a na měsíc si to vyzkoušet. Každá změna vyžaduje úsilí, ale pokud jsme vnitřně přesvědčení o její nutnosti, překážky jdou stranou. Z vlastní zkušenosti i ze zkušenosti našich zákaznic vím, že prvních pár praní je jiných, ale po chvilce zjistíme, že v tom není žádná věda a úplně nad novým způsobem praní přestaneme přemýšlet.

Prací prostředky se významně podílí na znečištění odpadních vod a proto i jedna zdánlivě nevýznamná změna u mě doma má obrovský dopad na životní prostředí. Kolik praček za život spustíme?

Pokud jsme tedy vnitřně přesvědčení o tom, že netoxické praní je cesta, kterou se chceme vydat, doporučila bych sáhnout po hotových pracích prostředcích. Není nutné ani pohodlné si doma vyrábět či míchat domácí prací prášek či dokonce pracně vyrábět sliz na praní.

V neposlední řadě bych doporučila držet se oficiálních postupů výrobců pracích prostředků a nehledat neověřené návody na internetu, protože tam často bývá začátek neúspěchu. Špatně vyprané prádlo, zanesená vlákna, zničená pračka a podobně.

Co používáš nejraději ty sama?

Já mám nejlepší zkušenosti s pracími mýdlovými vločkami od československé značky Alchymistky a to hned z několika důvodů.

Jedná se o čisté kokosové mýdlo obohacené pouze o citrát sodný, což je změkčovač vody. To je důležité, jelikož v tvrdé vodě se mýdlový roztok sráží vápenatými a hořečnatými kationty a tím se snižuje účinnost mýdla. Tím se liší od běžných pracích mýdel, ke kterým je nutné pro změkčení vody přidávat soda – takže práce navíc. Menší množství sody je potřeba použít pouze při extrémně tvrdé vodě.

Mýdlo je 100% biologicky odbouratelné! Přírodní mýdla se v odpadních vodách působením bakterií, za přítomnosti kyslíku rozloží za relativně krátkou dobu beze zbytku na vodu, oxid uhličitý a soli. Takový stav se nazývá úplnou biologickou rozložitelností. Navíc se prodává v papírovém obalu, takže žádný zbytečný plast navíc.

Mýdlo má perfektní prací schopnosti. Má zásadité pH, díky tomu rozpouští a absorbuje nečistotu z povrchu prádla. Do posledního máchání přidávám ocet/kyselinu citronovou pro neutralizaci prací lázně a vypláchnutí celého pracího prostředku.

Na závěr dodám, že stejně jako u běžných pracích prostředků, i u praní v mýdle pereme jinak barevné a bílé prádlo. A také, že ne každý materiál se v mýdle může prát. Na to se můžete podívat do našeho průvodce netoxickým praním zde: www.netoxickadomacnost.cz/Netoxicke-prani

Nech nám zde komentář

 

Zaujal tě tento článek?

Poděl se o něj s přáteli.


Nové články do tvého mailu

Budeme s tebou jako první sdílet nové články, informace o nových kolekcích,
exkluzivních slevách, ale i o tom, co se děje okolo Summer & Myles.

Vložením e-mailu souhlasíš s podmínkami ochrany osobních údajů
Daniel Kužela

Daniel Kužela

Zakladatel projektu

S touhou usilovat o změnu směrem k udržitelným cílům jsem před třemi lety založil organizaci El Grifo a její první projekt Tree Factory. Skrze udržitelnou a férovou módu, společensky prospěšné podnikání a ruční a osobní přístup k produktům a lidem teď malými kroky ke změně směřujeme, společne s vámi. Díky za to.

 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz